Een verslag van de Themadag

Donderdag 29 juni: Naar een nieuwe economie van
duurzaamheid en gezondheid

De presentaties

Verslag presentatie Annette Brunninkhuis

Klik hierboven op 'Fullscreen' om de presentaties op volledig scherm door te bladeren. Wanneer je de presentatie wilt downloaden, klik dan op het download icoon linksboven in het venster.

Klik hieronder op een button om direct naar het onderdeel te gaan:

Een geslaagde themadag!

Op het oude erf Brunninkhuis, nu Hoeve Springendal genaamd deed in de kapschuur onder een stromende regen, dagvoorzitter Monique Sleiderink, presentatrice van RTV Oost, de opening van de themadag, nadat iedereen voorzien was van koffie/thee met speltbrood van eigen bodem en gebakken door “eigen bakker(s)”, zittend op hooibalen.

Na een korte impressie middels een filmpje van de omgeving met de oude gewassen en rassen, werd voorzitter Annette Brunninkhuis van Stichting Gezondheid Dichtbij kort door Monique geïnterviewd. Daarna volgden de presentaties van Annette Brunninkhuis, “Naar een nieuwe economie van duurzaamheid en gezondheid”, van Drs. Sabine Uitslag, zorgstrateeg en voormalig politicus “ Preventie, terug naar de betekenis” en Dr. Luud Gilissen,  senior onderzoeker van de Wageningen Universiteit en Research (WUR), “Granen en gezondheid, spelt en haver in een nieuw perspectief.”

Het belang van eerlijke, duurzame, gezonde producten van grond tot mond stond deze middag centraal, met daarnaast een presentatie van het pilotproject van het Nieuwe Boeren.

Op de natuurboerderij zullen oude cultuurhistorische gewassen  op een nieuwe manier worden ingezet voor preventieve en curatieve gezondheid van de mens en andere eerste levensbehoeften. Annette Brunninkhuis benoemde dat spelt en haver de belangrijkste gewassen zijn van de natuurboerderij Brunninkhuizen en deze ten behoeve van eerlijk, gezond, duurzaam voedsel gaat verbouwen met rogge. De natuurboerderij zal in fasen worden gestart om de uitvoering en de financiën beheersbaar te houden. Eerst de granen, dan de Lakenvelderrunderen, daarna de vlas en de aardappelen. Het kent een gesloten systeem met een regionale en circulaire economie, waarbij de natuur en de cultuurhistorie het vertrekpunt vormen. Ten behoeve van de natuurboerderij zullen een infocentrum en skybox worden gerealiseerd.

De boerderij heeft zelf geen gronden en is hiervan van derden afhankelijk. De natuurboerderij werkt met een nieuw verdienmodel voor de boer en de verwerker, dat losgekoppeld is van productie waardoor o.a. kleine boeren, grondeigenaren en boeren in Natura 2000 gebieden weer kansen krijgen. De natuurboerderij produceert allemaal eerlijke, duurzame, gezonde producten met ook een eerlijke prijs voor de landbouw, in samenwerking met o.a. ambachtelijke bakkers in de keten  voor een eerlijk gezond eindproduct voor de consument.

Hieronder staan twee impressies van nieuw te realiseren locaties:

natuurboerderij Brunninkhuizen

Foto's themadag

Het belang van preventie en duurzame zorg werd onderstreept door Sabine Uitslag. Dat we niet moeten spelen op het veld van ziekte en zorg, maar moeten spelen op het veld van gezondheid, gezin en dagelijks leven. En dat daarin de preventieve gezondheid een erg belangrijk item is, dat mensen weer verantwoordelijk dienen te zijn voor hun eigen gezondheid en dat mensen mensen moeten aanspreken. Ze gaf aan het project van Annette een fantastisch initiatief is, waarmee  Annette veel bekendheid en publiciteit moet zien te genereren.

Luud Gilissen start zijn speech met “Wat is gezondheid”  Gezondheid is veerkracht. En begint daarna over de grote kosten van onze gezondheidszorg. Als voorbeeld noemt hij de explosieve kosten van medicijnen en de sterke lobby van de farmaceutische industrie in de EU. En de sterke verstrengeling van de ziekenhuizen, farmaceutische industrie en verzekeraars en overheid. We moeten naar aandacht voor preventie. Hij promoot gezonde voeding als natuurlijk medicijn (en life style beweging). Er moet veel meer aandacht zijn voor ziektepreventie.

Luud Gilissen geeft aan dat onze voeding in de wereld wordt bepaald door 10 organisaties, bewerkte productie met de illusie van voedselkeuze! Processed foods zijn niet duurzaam en deze zijn mede oorzaak van chronische ziekten. We moeten terug naar onbewerkt voedsel.  Dat we granen als tarwe en spelt moeten eten als het maar volkoren is. Veel spelt is niet zuiver en bestaat uit verontreinigingen, zowel door genetische vermenging als door fysieke vermenging met tarwe. Oberkulmer rotkorn, (die Annette verbouwt) is één van de zuivere speltsoorten. Haver is heel gezond. Haver handhaaft de gezonde status en verbetert diverse chronische ziekten. Er zijn vijf officiële EFSA health claims voor haver.

Na de presentaties, was het droog en werd de dag voortgezet met een rondwandeling. Langs de locatie van de potentiële natuurboerderij. Waar een impressie van de toekomstige natuurboerderij Brunninkhuizen was te zien en langs de diverse te verbouwen gewassen van de natuurboerderij zoals de haver, de spelt, de Lakenvelderkoeien, de rogge en het vlas. Aangezien de natuurboerderij eerlijke, gezonde duurzame eindproducten promoot kon men bij elk gewas langs de route een passend eindproduct van grond tot mond proeven, dat gepresenteerd werd door jeugd in een cultuurhistorisch tenue.  Bij de Aaltense troshaver werd  een havermoutkoekje gepresenteerd,  bij de Oberkulmerrotkorn spelt speltbrood etc.. In een rondleidingboekje met bijbehorende QR code stond alle informatie vermeld over de oude rassen en oude gewassen, over de bemesting, de werkzaamheden op het land en de aandacht voor de flora en de fauna.

Tijdens de rondleiding kon men ook  landgoed “Oude Brunninckhuis” bezichtigen, waar alle gewassen van de natuurboerderij op kleine schaal te vinden zijn. In de woonboerderij op het landgoed zal het potentiële infocentrum van de natuurboerderij Brunninkhuizen worden gerealiseerd. Op het landgoed was impressie van de potentiële skybox voor kookworkshops, schilderworkshops en heisessies. Schilderworkshops zijn passend, aangezien van de vlasvezel linnendoek om op te schilderen wordt gemaakt en van het lijnzaad (= vlaszaad) lijnolieverf om mee te schilderen. Van lijnzaadolie gaat de natuurboerderij persoonlijke verzorgingsproducten maken en van de vlasvezel kleding.

Enkele Lakenvelderrunderen liepen in de weide voor het maken van mooie natuur en het produceren van mest,  bij de slacht die hoofdzakelijk plaats vindt op basis van een slecht laken is het doel het maken van lederproducten voor menselijke levensbehoeften en puur natuurvlees voor consumptie.

Bij terugkomst op Hoeve Springendal, kon men bij de kok een lekker niet te versmaden, versgebakken spelt-haver pannenkoekje eten onder het genot van een drankje.

Tevens was er een mogelijkheid voor een kleine heisessie met diverse vragen, waar hele zinvolle antwoorden op werden gegeven.

Kortom:  het was een zeer geslaagde dag, hoewel het weer een beetje erg nat was.

Klik hier voor meer informatie over de rondwandeling en de gewassen

Locatie

“Hoeve Springendal”, Brunninkhuisweg 3, 7662 PH Hezingen