Voedsel voor preventie en genezing inzake gezondheid dat is wat we willen. Dr. Luud Gilissen, senior onderzoeker van de WUR (Wageningen Universiteit & Research)  geeft aan dat het huidige voedsel, dat gemaakt wordt door 10 organisaties in de hele wereld hoofdzakelijk process food is. Process food is o.a. de oorzaak van vele chronische ziekten bij de mens. Dr. Gilissen is senior onderzoeker aan de WUR, hij verricht o.a. onderzoek  naar de gezondheidsaspecten van spelt en haver. De gezondheidsaspecten van haver erg hoog blijken te zijn. Haver kent vijf officiële gezondheidsclaims, waarbij chronische ziekten voorkomen kunnen worden. Spelt is volgens hem gelijkwaardig aan volkoren tarwe mits ze beide maar volkoren genuttigd worden. Ook rogge kan als eerlijk gezond voedsel gegeten worden.

Ook zorgstrateeg en ex-politicus drs. Sabine Uitslag onderschrijft het belang van preventieve gezondheid. De farmacie vormt een machtsblok. Wij zijn in onze samenleving veel te veel bezig met ziekte, want hieraan wordt geld verdient, we dienen ons meer bezig te houden met preventieve gezondheid.

De Duitse Hildegard von Bingen, een kloosterling heeft in de 12e eeuw o.a. geschreven over de gezonde eigenschappen van spelt. Spelt is volgens haar vooral gezond voor zieke en gezonde mensen.  Dr. Hertzka en Dr. Strehlow, beide artsen hebben haar geneeskunst toegepast in Constance (DL) en er boeken over geschreven, waaronder “Wondervoedsel spelt”. De Hildegardgeneeswijze is in Duitsland populair.

Terug naar home